Градски куестове или Ескейп стаи

Както писахме и преди няколко месеца, пазарът на Ескейп стаите е доста по-объркан, наситен и сложен, отколкото преди 2-3 години. Съвсем естествено, в такива моменти се появяват нови типове забавления, които да се опитат да "заместят" старите продукти или да си направят нова, самостоятелна ниша в сивото ежедневие на младите хора от големите градове. Един такъв тип са

Градските куестове

Подобни са на Treasure Hunt, Savengers Hunt и други занимания, но не съвсем. А какво общо имат с Ескейп стаите? Прочетете по-надолу.

Градските куестове са тип забавление, в което отбори преминават през различни локации, в които има преплетени логически загадки. Тези загадки могат да подсказват локацията, т.е. мястото да е отговор на загадката, но може и на самите места да има "улики" - информация, която допълва загадката и я прави решима. 

 

Поне в София ние знаем за следните градски куестове:

"Нощна стража" - най-старият куест в София, а вече и в Пловдив. Даже е имало игри, които са с обикаляне на различни места извън градовете, различни градове, че и извън България. Формат, подобен на Дозор - популярен руски куест, носещ името си от култовия филм "Нощна стража", игран от над милион души на година. Състои се от 10 загадки, които водят до 10 локации. Максимално време за решаване на загадка - 80 минути. Право на жокери - на 30-тата и 60-тата минута. Нощна стража е характерен формат и не се харесва на всеки, но пък има група заклети фенове, които всеки месец се състезават (организира се веднъж на 3-4 седмици).

"Българско имане" са серия куестове, които се отличават с дълга продължителност и много сложни и времеемки задачи. Ние знаем за два техни "сценария", които определено раздвижиха обществото преди около година. При тях характерното е усещането, че нямаш жокери (макар че имаш), а се очаква ти да се сетиш и намериш неща, които въобще не си предполагал, че ще трябват в началото.

"Филмирай се в парка" - пешеходен куест, тип Savenger Hunt в Борисова градина. Лесни загадки с много емоции и тичане, ако искаш да се справиш за малко време. Продължителността му не е голяма - час до час и половина за "добри" отбори - разбирайте такива, които искат да помислят и да се раздвижат. Доста добро съчетание от приятни и занимателни загадки, които биха се сторили лесни на опитни играчи, свикнали да мислят концентрирано. За разлика от всички други куестове, описани тук, в този не ти трябва да използваш интернет за допълнителна информация.

"Експеримент 66" - нашумя покрай Хелоуин, после продължи да се провежда, но на определени дати. 50 отбора заедно, доста актьори, през цялото време виждаш и други играчи и се "мериш" с тях, ако си такъв тип. Вплетени са други игри, които правят преживяването забавно. Придвижването е с кола, обикновено в петък или събота вечер. Накрая парти, на което всички участници се събират и обменят емоции.

"Dextrocity" - новия бранд на Dextrophobia rooms. Така и не разбрахме как се чете - Dextro City или Dextrocity като една дума. Типично за тях, това остава в тайна и не се коментира. Обещават серия куестове с различни насочености, за да обхванат разнообразни вкусове и играчи. Засега имат "Писмото", което е по-скоро разходка - той като е една задача, на която трябва да намериш доста елементи на различни места из София. Писмото е много внимателно написано и на тези, които обичат историята и се кефят да четат подробно преди загадките им се струва интересно. Липсва динамиката и интригата, което може да направи играта скучна за част от посетителите.

"Детективът" се твърди, че ще бъде по-динамичен, с повече логически загадки и по-малко обикаляне в колата. Да видим дали ще се получи целта им.

 

Съжаляваме, ако сме изпуснали някой куест. Моля, авторите или организаторите му да ни пишат, за да го тестваме и добавим.
 

А сега въпросът, който според нас вълнува всичките ни фенове и който беше причината да напишем тази статия:

 

Градски куест или Ескейп стая?

 

Ами... няма еднозначен отговор. Всъщност, двете неща са доста различни. Общото е, че някои от авторите правят и двата формата. Другото общо е, че играчите и на двете обичат загадки. Но дотук свършват приликите. А разликите са много:

 

Градските куестове не са в "стерилна" обстановка.

Да, за разлика от Ескейп стаите, които са в затворено, специално аранжирано и пригодено за това помещение, то Градските куестове са навън. И се случват непредвидени неща: през нощта някоя лампа не работи, храстите са обрасли или са изсечени, пътят е затворен за ремонт или строежа на метрото, няма къде да се паркира, защото има футболен мач, спукана гума...
Реално безброй ситуации, които могат да променят играта. Но това му е чарът, поне според феновете. Ако вие държите на перфектно режисиран геймплей, във внимателно контролирана обстановка, то може би Градските куестове не са за вас. Ако обичате предизвикателствата и сте сигурни, че ще се справите с всякакви изненади, поднесени от света около нас, то тогава тези забавления ще ви харесат.

 

В Градските куестове няма оператор, който да ви следи непрекъснато.

Това може да е и плюс, и минус. Но реално, в повечето време никой от организаторите не ви вижда или чува. "Българско имане" и "Dextrocity" имат приложения за мобилни телефони, които помагат да се разбира локацията на отбора, но дотолкова. Няма камери и микрофони. В някои даже връзката с екипа става по месинджър или обикновен телефонен разговор. 
Това трябва да го имате предвид когато искате жокер. Трябва да кажете къде сте и от какво имате нужда, не може да очаквате водещите да го знаят. Така че, ако обичате "да ви водят за ръчичка", може би в Ескейп стая ще ви е по-приятно. Но имате ли самочувтвие, че ще се справите със загадките сами или с много малко помощ - запишете се на някой Градски куест веднага и проверете доколко сте прави.

 

Градските куестове няма ограничено време.

Това е най-вече за ваша безопасност. Представете си няколко автомобила, които карат застрашително бързо, само защото остават две минути до края, иначе те ще загубят. Не, съмняваме се, даже сме сигурни, че никой от организаторите не би искал да се постави в такава обстановка и да организира събитие, което да застраши по някакъв начин другите граждани. Е, пешеходните куестове в парка нямат този проблем, блазе им ;)

 

Градските куестове отнемат повече време.

Отново без "Филмирай се в парка", продължителността на другите куестове е често над 2 часа, а при Нощна стража - до 5-6 понякога. Подгответе се, предвидете си време. Заредете си телефоните, облечете се подходящо, хапнете преди играта, вземете вода с вас. Съобразявайте допълнителни неща - къде да спрете за тоалетна, къде може да се паркира, кога и как да използвате почивката, ако има. Много играчи обвиняват авторите, че имало локации, където е трудно да се спре с кола. И са прави, но повечето интересни места са в центъра (пък и надали някой би искал да играе във Факултета и ж.к. Ботев три часа, нали?). 

 

Придвижването между локациите също отнема време.

Да, в средното училище се учи как се смята колко е то, в зависимост от разстоянието и скоростта. Но през това време пътувате в колата. Понякога може да мислите върху следващите задачи (напр. в Писмото на Dextrocity или в Експеримента 66), друг път не, както е в Нощна стража. Това може да е разочароващо, ако не сте го очаквали, но щом го знаете и сте с приятели или семейство, не би трябвало да ви е скучно, даже и да не мислите върху куеста през цялото време.
Dextrocity твърдят, че техните куестове може да се играят и с колела, дори някои отбори са го правили. Но карането е много, трябва да сте запалени и опитни колоездачи, не е за Sundey Riders ;)

 

Градските куестове са по-скъпи.

Въпреки, че изглеждат по-евтини за реализация, то това не е така. Те ангажират много повече хора, които са там през повечето време - или до играчите навън, или в залата за управление през приложението или телефона. Това е константен разход, който в крайна сметка излиза по-голям от първоначалната инвестиция в една Стая. Естествено, има много скъпи стаи и куестове, които се водят от един човек и нямат актьори нито пък персоналът се среща с играчите, но те обикновено са и по-евтини (напр. Нощна стража).

 

В крайна сметка въпросът е:

Заслужава ли си да се играят градски куестове?

Те набират популярност сред хората. Така че ви съветваме да опитате. Но се подгответе за нещо различно, не очаквайте да е като в Ескейп стая. Те и самите куестове са различни, така че внимателно подберете кои 2 или 3 да пробвате, преди да решите дали ви е харесал жанрът като цяло и кой тип е най-подходящ за вас, вашето семейство и приятели.