Стаите на страха и 5-те типа хора, които ги обожават!

Последните години култът към т.нар. „хорър“ забавления става все по-видим. Октомври и неговият „кървав“ край – Хелоуин са живото... оппааа... мъртвото доказателство за това колко яко парти може да се заформи около теми като кръв, вампири, вещици, зомбита и всякакви други пред и следсмъртни ужасии. Но да оставим настрана „вносния“ Вси Светии. Не са ли темите за насилието, подчинението, ужасът все по... ами... секси?

Вижте например страшния (буквално и преносно) интерес към Стаите на загадките с хорър теми. Този escape the room жанр е популярен на много места в Европа и света. Спокойно можем да кажем, че в София има няколко стаи на ужасите, които се открояват и могат да се нарекат едни от най-добрите на Балканите. Сюжетите им са толкова различни, че да се зачудите с коя да започнете, за да си докарате първия ескейп инфаркт. (Да, да, черен хумор, нищо не е толкова страшно в действителност.) Добавяме капка настроение (да кажем кървавочервена капка) към страшните Стаи и с това, че винаги някой ви гледа отстрани и чака да сбъркате, за да ви изсипе всичкия ужас, познат и непознат, играейки си с възприятията ви.

Хората, които посещават този тип Стаи имат нещо общо. Всеки търси тръпката от това да се постави в крайна ситуация, да изпита себе си. С една дума – това са играчи авантюристи. И пристрастията им към коктейла от забавление + страх несъмнено показват, че имат силен характер.

Историята познава много весели моменти, случвали се из хорър ескейп стаите. Куриозните изрази, когато си под стрес, се изплъзват от устата ти като предсмъртен дъх. Някои стаи си имат цели списъци с мръсни лафове и „мисли за живота и смъртта“. Играта под стрес провокира инстинктите ти за самосъхранение, а понякога това аха да доведе до набити оператори. Да, да водиш игра в такава стая може да е опасно за живота... (Почти!)

Какви са жените, играещи страшни стаи? Нежният пол се проявява като... силен и готов на всичко! Какви поведенчески типове наблюдаваме:

Смелата и Неустрашимата
Тя тръгва към всяко предизвикателство с гордо вдигната глава. Дори да се страхува, няма да я чуете да пищи, по-скоро ще стиска зъби до последно, за да докаже на всички съотборници, че разбива мита за слабата жена.

Дамата в беда
В живота тази жена може би се държи като принцеса, която изисква внимание. В стаята тя първоначално се огъва под стреса и се крие в някой от обора си. Не е изключено да започне да плаче и да показва ужаса си открито. Влязла ли е един път в играта обаче, въпрос на време е да се съвземе, да преодолее страховете си и да предприеме какво ли не само и само да се измъкне навън! (По възможност без липсващи крайници!)

Какви са мъжете, които избират страшни стаи? Можем да обобщим 3 типа:

Шегаджията
Този играч се справя със стреса като го обръща на майтап. Е, понякога смехът му изтънява до съмнителен кикот, но въпреки това ще направи всичко, за да убеди околните, че не, това не е страх, а той, разбира се, е напълно в състояние да се справи с всичко!

Господин „Това не може да ми се случва!“
Този мъж решава, че като представител на силния пол той несъмнено е могъщ, рационален, смел, красив и като цяло перфектен и неподатлив на „стряскания“ тип. Не-е-е, за него не би бил проблем някаква си страшна стая. Е, след прага на ескейп играта той се оказва доста разколебан в своето хладнокръвие и бърза да се скрие зад някого. Най-забавно е, когато прикритието му е жена.

Мачото
Този мъж изглежда неподатлив на ужаса. И донякъде това е точно така. Обръща стресът в тестостерон и би избил всичко по пътя си, за да оцелее.

Е, искате ли да проверите от кой тип сте вие? Възползвайте се от богатия избор във всички стаи и си изберете някоя страшна игра. Но го направете по собствено желание и на своя отговорност! Или пък бъдете наистина подли и вземете със себе си някой, който не подозира какъв тип игричка сте му намислили. Много пъти „верни“ приятели „отвличат“ младоженец и го подлагат на стрес и ужасяващи изпитания, за да е добре подготвен за семейния живот. Смели персони, търсещи различното и непознатото, запазват час без много много да му мислят и си изкарват невероятно. Фирми доказват на служителите си, че работната среда не е стресираща в сравнение с истинския хорър.

Най-хубавото е, че в края на играта можете да поемете дълбоко въздух и да си кажете... „Уау! Какво изживяване!“ Удовлетворени, разнообразили се, щастливи, че сте живи. (Ако излезете живи, разбира се ☺).

Едно е сигурно. Страшните ескейп стаи са нещо, за което дълго ще има да говорите!